Medlemssider
Brukernavn:   Passord:   Autologin     Bli medlem | Glemt passord? | Vilkår

 

Hestemarked.no Hundemarked.no Kjøp og salg VIP-hjemmesider MIX-debatt
 Hestemarked.no
  · Kjøp og salg
  · Siste 100
  · Søk
  · Ny rubrikkannonse
  · Hesteauksjoner
  · VIP-hjemmesider
  · MIX-debatt
  · TelefonGuide
  · HM informerer..
 Nyhetssiden
  · Artikler
  · Produkttester
  · Arkiv
 Bransjer
  · Avl
  · Hestefor
  · Forsikringer
  · Ferie & Reiser
  · Helse & Hest
  · Hovslager
  · Rideleir
  · Fjellridning
  · Utleie
  · Haller og hestehus
  · Trening & Kurs
  · Hesteutstyr
  · Foreninger
  · Transport
  · Utdanning
 Reklamere her?
  Les mer her!




Hvilken rideleir bør du velge?
Av M. Farup (maja@hestemarked.no - redaksjonen)


Det er fremdeles lenge til sommerferien og rideleirtid. Men skal du sikre deg plass på rideleiren du ønsker, den uka som passer best bør du begynne å tenke på dette allerede nå. De mest populære rideleirene begynner faktisk å bli fullbukket allerede. Men hvilken rideleir bør du egentlig velge? Og hva skal du se etter for å finne din rideleir?

Det finnes mange forskjellige rideleirer å velge i. I hovedtrekk er det to typer rideleirer. De hvor du rir på tur i fjellet, og hvor hest i turisme står i fokus, eller de hvor rideskoler arrangerer rideuke med ulike rideaktiviteter. Den sistnevnte varianten har gjerne som mål å gjøre deg til en bedre rytter.

Før du velger rideleir bør du først finne ut av hva slags rideleiropphold du egentlig ønsker. Vil du på rideleir for å spesialisere deg mer innen en gren, for eksempel sprang, dressur, feltritt eller islandshestridning? Eller er du bare ute etter å ri på tur? Eller kanskje få med deg mest mulig av alt? Kanskje litt voltige og kjøring også? Sett opp noen punkter med hva du ønsker. Det er ikke sikkert du får med deg alt, men du bør finne en rideleir som har et godt utvalg i det du er ute etter.

Hvis du drar på rideleir for å bli en bedre rytter er det viktig at det er gode ridelærere på det stedet du velger å dra. Ridelærere med ridelærerutdannelse har lært å undervise, og du bør stille krav om at ridelærerne minst skal ha trinn I fra Starum (trinn III er høyest). Det går også ann å ha ridelærerutdannelse fra utlandet, og det er vel så bra. British Horse Sosiety (BHS) i England tilbyr ridelærerutdannelse som tilsvarer en utdannelse fra Starum i Norge. For eksempel tilsvarer Preliminary Teaching test trinn I, og BHS trinn III på Starum. Det finnes også ridelærere som har sin utdannelse fra Sverige, Island (veldig mange av de som driver med islandshest har utdannelsen sin fra Island) eller andre land. Spørr gjerne om hva deres utdannelse tilsvarer dersom du er i tvil. Hvis ridelærern i tillegg er aktiv konkurranserytter (LA eller høyere) vil dette gi en verdifull tilleggserfaring.

Du bør også se litt etter hva slags hester rideleiren har. Er du ute etter å dra på rideleir for å bli bedre i sprang eller dressur, burde hestene ha grunnutdannelse som gjør at de egner seg for dette. Rasen på hesten har lite å si (med mindre du skal på islandshestrideleir), men ofte vil ikke en rideleir full av fjordinger og kaldblodshester kunne tilby sprang og dressur på høyt nivå. Det betyr ikke at det ikke finnes slike hester som hopper høyt eller kan mye dressur, men det er sjelden at disse rasene hevder seg så høyt i klassene. Så en rideleir proppfull av fjordinger og kaldblodshester som hopper høyt eller går høy dressur finner du neppe. Disse rasene egner seg derimot ofte som gode nybegynnerhester, eller for deg som ikke har tenkt til å hoppe 1.30 eller ri piaff og piruetter. Det viktigste uannsett nivå og hestenes rase er at hestene har god grunnutdannelse, er kalde i hodet/trygge å ri og har noe å kunne gi deg som rytter.

Ofte kan du også ta med egen hest på rideleir. Enten det er din egen, eller du får lov til å låne med hesten du er fórrytter eller hestepasser på. Det er vanlig å betale et tillegg i prisen som da dekker fórutgifer, eller du må tar med fór selv. Dette børr du sjekke opp før du reiser. Dersom du har med deg en hest som egner seg dårlig i enten sprang eller dressur, slik at du gjerne vil ri en annen hest enn din egen i noen av timene lar det seg ofte ordnes. Du bør isåfall inngå en avtale her først sånn at du unngår at de plutselig ikke har noen hest til deg.

Hvordan du skal bo og hva dere spiser er også greit å ta litt hensyn til. Er du ung og på rideleir første gang kan det være trygt å få maten servert og noen voksene som passer på når hjemlengselen blir for stor. Å få sove på rom med venner du reiser sammen med, eller få sove på rom med noen av de du rir på gruppe med, og som du føler deg trygg blandt kan også våre fint. Stedets standard med hensyn på dusj og toalett burde også tas hensyn til.

Hvordan ukeplanen er lagt opp er også et punkt du bør se på. Hvor mange ganger rides det per dag? Hva slags aktiviteter finnes (med og uten hest)? Har dere stalltjeneste? Har dere kjøkkentjeneste? Har dere teoriundervisning? Hva slags former for ridning består de ulike rideøktene av?

Til slutt bør du ta en titt på prisen. Det er vanlig at prisen er på kr 3000,- og oppover. Sammenlikn gjerne flere steder. Ta hensyn til antall dager leiren varer (antall dager med ridning, og antall overnattinger), hvor mange rideøkter som gis, kost og losji, om du få "din egen hest" hele uka eller om du må dele, og andre ting som kan få prisene til å variere.

Norges Rytterforbund har vurdert en rekke rideleirer utifra standard. I sin vurdering har de tatt hensyn til kvaliteten på hestemateriell, ridelærernes utdannelse, sikkerhet, mat, boforhold og tilbud om organiserte aktiviteter (med og uten hest). I sin helhet, en vurdering av hva som gir en rideleir et trygt og godt miljø.

Per 1/1-03 var Rytterforbundets liste over autoriserte rideleirer som følger:

To stjernes rideleirer:
  • Geilo Hestesenter, Veslia, Geilo
  • Gjøvik Miljøhestesenter, Kopperud, Gjøvik
  • "Onkels gård", Gjøvik
  • Solheim rideleir, Steinkjer
  • Stall GP, Fevik


  • Tre stjernes rideleirer:
  • Bjorli Hestsenter, Bjorli
  • Klosterskogen Ridesenter, Skien
  • Marits Rideskole, Skjeberg
  • Peer Gynt Rideskole, Slangen Sæter, Skåbu
  • Sola Hestesenter, Tananger
  • Stall Verdens Ende, Tjøme


  • At en rideleir ikke er autorisert vil ikke si at det er en dårlig rideleir. En rideleir kan være vel så bra likevel. Ved å velge en av de autoriserte rideleirene vil du derimot ha en større trygghet om at det er en bra rideleir, da rideleiren er godkjent og anbefalt av hestekyndigefolk.

    Før du bestiller et rideleiropphold bør du forhøre deg flere steder. De fleste rideleirene har brosjyre du kan få tilsendt ved å skrive et brev, sende en e-post eller ta en telefon. Bestill endel brosjyrer og sammenlikn de aktuelle stedene før du bestiller. Forhør deg også med kjentfolk om deres erfaringer.

    Lykke til i jakten på å finne din rideleir!


    Har du erfaringer fra tidligere rideleiropphold?!
    Bli med i MIX-debatten! - Vi vil høre din mening!
    »Gå til debatt: Rideleir






    [Vilkår] [Mix/Forum-regler] [FAQ] [Annonsere] [Om oss]
    2002-2025 © Hestemarked.no - Norges største hesteside!
    Du kan enkelt Slette din bruker/vip eller Kontakte Kundeservice.
    Start/Stopp nyheter+info pr epost og sms på din medlemsside.
    Send "HEST SLETTBRUKER" til 1963 (0,-) for å melde seg ut av alle
    tjenester (Medlemskap, VIPside, SMS mm.) på Hestemarked.no.
    Send "STOPP" til 1963 (0,-) for å stoppe alle tjenester fra 1963.
    Vi forbeholder oss for trykkfeil og feil i informasjon/spesifikasjoner.