Medlemssider
Brukernavn:   Passord:   Autologin     Bli medlem | Glemt passord? | Vilkår

 

Hestemarked.no Hundemarked.no Kjøp og salg VIP-hjemmesider MIX-debatt
 Hestemarked.no
  · Kjøp og salg
  · Siste 100
  · Søk
  · Ny rubrikkannonse
  · Hesteauksjoner
  · VIP-hjemmesider
  · MIX-debatt
  · TelefonGuide
  · HM informerer..
 Nyhetssiden
  · Artikler
  · Produkttester
  · Arkiv
 Bransjer
  · Avl
  · Hestefor
  · Forsikringer
  · Ferie & Reiser
  · Helse & Hest
  · Hovslager
  · Rideleir
  · Fjellridning
  · Utleie
  · Haller og hestehus
  · Trening & Kurs
  · Hesteutstyr
  · Foreninger
  · Transport
  · Utdanning
 Reklamere her?
  Les mer her!




Treningstips: Gymnastikkhopning og bomarbeide
Av M. Farup (maja@hestemarked.no - redaksjonen)


Gymnastikkhopning eller bomarbeide er en noe annerledes treningsform som egner seg for alle hester, uannsett hvilken gren du satser mot og uannsett nivå på hest og rytter.

Gymnastikkhopning er bra for å trene balanse, rideveier, flyt, rytme og hestens ryggmusklatur. En utfordrende treningsmetode som kan legges opp for hester i ulike grener med varierende vanskelighetsgrad utifra behov, formål og ønske.


Hva er gymnastikkhopning?
Ved gymnastikkhopning bruker en kavaletter (hinderbommer) som ligger på bakken, eller som er hevet i lav høyde over bakken. En kan også kombinere gymnastikkhopning med hinder (vanlig å bruke lave hindere). En har ofte flere kavaletter, minst 3-4 stykker i en rekkefølge med kort avstand, på rett spor, på bøyd spor eller langs brudte linjer.

Gymnastikkhopning kan også utføres som en del av løshopningen eller longeringen, men vanligst er det å trene gymnastikkhopning med hest og rytter.


Hvorfor trene gymnastikkhopning?
Gymnastikkhopning er en utfordring for hesten. Hesten må lære seg å tenke for finne en god rytme og flyt i serien av kavaletter. Gymnastikkhopning er også en fin måte å lære og beregne avstander og trene på balanse for hest og rytter. For å hoppe høye hindere og ri gode rideveier på sprangbanen er det viktig å beherske rideveier og avstander godt. Rideveier kan terpes på ved å ri mellom bommer som ligger på bakken, eller over små kavaletter. Du må ikke hoppe høye hindere for å trene på det. Mindre belastende vil det også være om du velger bommer eller kavaletter, fremfor høyere hinder.

Gymnastikkhopning er dessuten bra for hester som bare trenger litt løsgjørende og annerledes trening. Det gjelder spranghester, dressurhester og hester som brukes til andre formål. Ved gymnastikkhopning tvinges hesten til å komme opp og frem med ryggen, noe som gir hesten god trening av ryggmusklaturen.


Hvordan trene gymnastikkhopning?
For å utføre gymnastikkhopning trenger du et utvalg av bommer, kavaletthindere, kuber/"sukkerbiter", hinderstøtter og eventuelt innfangere. Hvilket utstyr du velger å benytte kommer ann på hva slags type serier du ønsker å lage og hva slags utstyr du har tilgjengelig. Det kan være hensiktsmessig å legge opp gymnastikkhopningen på en ridebane, men har du et jevnt og fint underlag et annet sted kan du gjerne legge en serie ute i naturen som terrenghinder.


Forslag til serier i gymnastikkhopning
Figuren til høyre viser de flere forslag til serier du kan bruke i gymnastikkhopning.

1. En travserie med tre kavaletter. For en normalt stor hest vil de to første kavalettene ha en avstand på 1.35 - 1.40 meter. Avstanden mellom de to siste kavalettene er 2.20 meter. En utvidelse av denne øvelsen kan være å ha flere kavaletter, eller eventuelt bytte ut siste kavalett med et lite hinder (f.eks. en saks). Denne serien er godt egnet for urutinerte hester eller ryttere.

2. En øvelse som minner om øvelse 1, men som er en øvelse i å ri overganger og tempovekslinger. Her har vi valgt å komme på i skritt, for så å gå over i trav etter at vi har kommet halvveis i serien. Avstanden mellom de tre første kavalettene er her 0.85 - 1.00 meter, avstand mellom kavalett 3 og 4 er 4.5 meter, mens de siste tre kavalettene har avstand 1.35 - 1.40 meter. En utvidelse av denne øvelsen kan være å legge opp bommer for galopp på de tre siste kavalettene, og ha travbommer på de tre første kavalettene. Du bør ha cirka 3 meter avstand mellom galoppbommer. Du kan eventuelt ta hele serien i trav og trene på tempovekslinger. Begynn f.eks. med et rolig og avkortet trav, og så med økende og forlengede steg i slutten.

3. Trav i et åttetall, og ha kavaletter på midten. Avstand 1.35 - 1.40 meter. Du kan gjerne legge opp flere kavaletter.

4. En øvelse hvor du traver bommer på bøyd spor. Du kan legge opp en vifte med kavaletter som en del av en storvolte (kan være aktuelt ved longering), eller i en sving etterfulgt av en rett linje slik som vist på figuren. Legg opp lengden mellom midtpunktet på kavalettbommene til å våre 1.35-1.40 meter. Du kan variere tempoet ved å ri roligere og mer avkortet ved å ri nærmere sentrum av vifta, eller øke på ved å ri lenge ut.

5. Ri serier med kavaletter med brudte linjer. Du kan ta hele serien i trav, og bruke avstanden 1.35 - 1.40 meter mellom kavalettrekkene. Du kan også legge opp galoppavstand mellom en eller begge av kavalettrekkene, og utføre en overgang midt på diagonalen. Enten en overgang fra trav til galopp, eller enkelt galoppbytte eller galoppbytte på midten av diagonalen dersom hesten din kan det.


Dette er bare noen få forslag til mulige øvelser for gymnastikkhopning. Det er bare å bruke fantasien og finne på egne serier med ulik utfordring.

Veiledende avstand mellom bommer er 0.85 - 1.00 meter mellom skrittebommer, 1.35 - 1.40 meter mellom travbommer og cirka 3 meter mellom galoppbommer. Dette er for en vanlig mellomstor hest. Prøv deg frem i alle gangarter, og finn den lengden som passer deg og hesten din best. Avstanden kan også variere noe utifra hvor høyt over bakken du legger kavalettene. Kavalettene bør ikke være høyere enn 50 cm, og gjerne lavere særlig i starten. Slik trening er tungt for hesten, og blir det for høyt vil du ikke oppnå riktig form og harmoni over hesten, og den kan lett snuble. Husk at hesten skal gå i en dyp og lang form. Unngå bruk av hjelpetøyler som tvinger hesten ned og lett gjør den anspent.

Ønsker du å legge inn hindere i noen av seriene kan det være lurt med et hinder i endten av serien i starten. Etterhver kan du legge inn hindere tidlig i kavalettrekken, og kanskje flere hindere etterfulgt av hverandre slik at du får en stusserie. Husk at du da må beregne dine egne avstander for dette. Du kan regne 3.00 - 3.50 meter som veiledende avstand for stuss. Ønsker du et galoppsprang mellom stusshinderne kan du regne 6.5 meter til det. Husk at poenget med gymnastikkhopning ikke er å hoppe høyest mulig, så hold deg til realistiske høyder nå du trener.

Til slutt et sitat:

"Å trene sprang med gale avstander er den beste måten å ødelegge en unghest på." - John Whitaker


Og det gjelder vel ikke bare unghester..

Lykke til med treningen!



[Vilkår] [Mix/Forum-regler] [FAQ] [Annonsere] [Om oss]
2002-2025 © Hestemarked.no - Norges største hesteside!
Du kan enkelt Slette din bruker/vip eller Kontakte Kundeservice.
Start/Stopp nyheter+info pr epost og sms på din medlemsside.
Send "HEST SLETTBRUKER" til 1963 (0,-) for å melde seg ut av alle
tjenester (Medlemskap, VIPside, SMS mm.) på Hestemarked.no.
Send "STOPP" til 1963 (0,-) for å stoppe alle tjenester fra 1963.
Vi forbeholder oss for trykkfeil og feil i informasjon/spesifikasjoner.