Medlemssider
Brukernavn:   Passord:   Autologin     Bli medlem | Glemt passord? | Vilkår

 

Hestemarked.no Hundemarked.no Kjøp og salg VIP-hjemmesider MIX-debatt
 Hestemarked.no
  · Kjøp og salg
  · Siste 100
  · Søk
  · Ny rubrikkannonse
  · Hesteauksjoner
  · VIP-hjemmesider
  · MIX-debatt
  · TelefonGuide
  · HM informerer..
 Nyhetssiden
  · Artikler
  · Produkttester
  · Arkiv
 Bransjer
  · Avl
  · Hestefor
  · Forsikringer
  · Ferie & Reiser
  · Helse & Hest
  · Hovslager
  · Rideleir
  · Fjellridning
  · Utleie
  · Haller og hestehus
  · Trening & Kurs
  · Hesteutstyr
  · Foreninger
  · Transport
  · Utdanning
 Reklamere her?
  Les mer her!




10 bud for å ta bedre hestebilder
Av M. Farup (maja@hestemarked.no - redaksjonen)


Det er gøy å ta hestebilder, og sitte igjen med gode minner. Men hvordan tar du de beste hestebildene? Det er ikke alltid like lett, men Hestemarked.no har forsøkt å gi deg noen tips som kan hjelpe deg godt på vei.

Bud 1: Gjør klar hesten

Det er viktig at hesten tar seg godt ut på bildene. Pass på at hesten og eventuelt utstyr er rent, og at utstyret er festet riktig. Flis i hestens pannelugg, eller spenner på hodelaget som ikke er festet er vanskelig å rette på etter at bildet er tatt.

Proffe fotografer shiner ofte hestene opp så mye at en skulle tro de skulle på utstilling. Fletter man og hale, og setter på det peneste utstyret. Hvorfor ikke leke litt proff fotograf du også?

Bud 2: Bestem deg for hva slags type bilde du ønsker å ta

Portrettbilde
Et portrettbilde.

Før du tar bildene bør du tenke på hva slags bilde du ønsker å ta. Et portrett av hestens hode? Et bilde av hesten i helfigur? Et bilde av hesten i aksjon, kanskje med eller uten rytter?

Du bør også tenke gjennom hvordan bilde du ønsker å oppnå. Forsøk å se for deg "drømmebildet", og forsøk å skape det!

Bud 3: Velg en god bakgrunn

Hva slags bakgrunn du velger kommer mye ann på hva slags bilde du ønsker å ta. Uannsett type bilde bør du likevel ha en baktanke om hva slags bakgrunn du legger inn.

Portrettbilde
Bilde tatt med en bakgrunn som kjennetegner en tidlig høstdag.

Et portrettbilde kan med fordel ha en rolig bakgrunn, som står til kontrast med hestens farge. Et godt tips er å benytte naturen, og finne en bakgrunn som passer. Ofte kan det være morsomt å fange bakgrunner som karakteriserer årstiden. F.eks. et fargerikt høsttre, grønne enger eller vårens bjørketrær kan gi gode bakgrunner. Gode fotografer kan av og til ta svært gode bilder av f.eks. skimler løpende i løssnø. Selvføligelig er slike bilder flotte dersom en har et godt øye for fotografering, men desverre er dette svært vanskelig. Så for oss vanlige amatørfotografer anbefales det å bruke bakgrunner som står i kontrast til hestens farge.

Velger du å ta et bilde fra et stevne bør du finne et godt motiv med en best mulig bakgrunn da også. I et norges mesterskap kan det være morsomt å fange det norske flagg i bakgrunn.

Fine ridebilder kan du også få ved å ri i flotte omgivelser. En travøkning på en blomstereng eller en "brusende" galopp i løssnøen kan gi flotte bilder.

Og selv om du har funnet en fin bakgrunn, så sjekk en ekstra gang i kameralinsa og garder seg mot at ikke himmelen er forstyrret av strømledninger, eller hesten på beitet har en hest stående bak seg slik at den likner Odins åttebeinte hest Sleipner.

Bud 4: Velg riktig vinkel

Når du skal ta et bilde er det viktig at du velger å stå i en vinkel hvor hesten tar seg godt ut.

Først og fremst må hesten stilles opp i en heldig posisjon. Ønsker du å ta et portrettbilde av hele hestens kropp bør hesten stå på flat mark. Ellers kan lett hestens bakpart se ut til å være større eller mindre enn resten av hesten, og hesten vil derfor mer likne en elg, enn en flott hest.

Når hesten står perfekt må du finne en egnet plass å ta bilder fra. Tar du bilde av hele hestens kropp kan det være lurt å ta bilde fra siden. Da blir hestens kroppsdeler vanligvis satt i riktig forhold til hverandre. Det er mulig å skape gode bilder tatt forfra, men vær obs på at dette er mye vanskeligere. Det er ganske vanlig at hestens forpart virker mye større enn bakparten om du velger denne vinkelen. Resultatet kan rett og slett bli et bilde som mer likner et flott naturfotografi av et fjell, enn et flott portrettbilde av en hest. Ganske vanlige er det også at fotografen står for lavt og for nære hestens mule (gjelder særlig ved portrettfotografering av kun hestens hode), og at hele ansiktet til hesten ser ut til å være flere meter langt med en typisk Pinocchio-nese.

Bud 5: Bruk godt lys

Det beste lyset finner du alltid ute. De fleste kameraer har blitz, men blitzen gir ofte gjenskinn, lysende øyne eller andre uheldige innvirkninger. Velg derfor en dag med godt dagslys, så slipper du unna alle problemene som måtte oppstå ved bruk av blitz.

En solfylt dag, eller en lettere overskyet dag har som regel godt lys som gir fine og fargerike bilder. Problemet med solfylte dager er at du må være ekstra påpasselig med hvor skyggene faller, og hvor du selv står i forhold til sola. Første bud er at du aldri tar bilder mot sola. Ha sola i ryggen så unngår du det. Andre bud er at hestens kropp og ansikt ikke er fanget av noen skygge. Hvis hesten står skjevt i forhold til sola kan skyggene ofte oppstå ved at hesten står hodet vent mot fotografen, og hodet derfor kaster skygge over resten av hestens kropp. Andre typiske skyggeproblemer er skygger fra fotografen selv som kastes inn i området bildet skal tas, eller andre gjenstander som lyktestolper og traktorer som stå uheldig til. Tar du bilder i sollys så pass ekstra på dette med skygger. Alternativet er å ta bilder en lett overskyet dag, men da blir til gjengjeld ikke fargene i bildet like sterke.

Bud 6: Fang hestens oppmerksomhet

Å få hesten oppmerksom på fotografen er ikke alltid like lett. Å knitre med papir er en metode veldig mange bruker, men som veldig ofte ikke er spennende nok til at hesten gidder å gi deg sin fulle oppmerksomhet. Forsøk heller noen andre triks. På solfylte dager kan du gjerne få en hjelper til å holde et speil i bakkant. Lek med sollyset du får inn i speilet, og vips er hesten langt mer oppmerksom. Triks som paraplyer eller andre litt skumle gjenstander kan også fungere bra. Pass bare på at du ikke skremmer livet av hesten, men bare vekker opp oppmerksomheten!

Bud 7: Fang gode øyeblikk

Lipizzaner i galopp
Et herlig øyeblikk. Kunne kanskje ønsket at hesten vente ansiktet mer mot kameraet, og at hestens hode er mer sentrert i bildet. Ellers er kontrasten mellom det grønne gresset og den skimle lipizzaneren god. Hestens posisjon viser også et karakteristisk øyeblikk i hestens bevegelsesmønster for galopp.

Ønsker du å ta bilder av hester i action er det viktig å fange de rette øyeblikkene. Øyeblikkene er ofte vanskelige å fange da du har kort tid på deg. Forsøk derfor å se frem i tid, og vær klar når øyeblikket ventes. Øyeblikk kan være gode sprangbilder hvor hest og rytter er i dyp konsentrasjon på vei over hinderet, eller en flott dressurhest i en herlig travøkning.

Bud 8: Lær deg å kjenne hesten

Det er viktig å kjenne hesten for å ta gode bilder av den. Dette gjelder mer som å kjenne hesten som et dyr og kunne oppfatte når hesten inntar en flott posisjon, og når den ikke gjør det, enn å kjenne din egen hest som en god venn. Ønsker du å ta et flott dressurbilde er det for eksempel nyttig å kunne skille mellom når hesten går i en flott og balansert form, og når den ikke gjør det.

Bud 9: Plukk ideer

Det finnes mange gode hestebilder både i bøker, blader, på nett og i andre medier. Plukk gode ideer, og forsøk å skape dine egne bilder ut i fra ideene du får.

Bud 10: Bruk tid!

Sist men ikke minst bør du bruke tid når du skal ta gode bilder. Et godt hestebilde er ikke tatt på 1-2-3. Ofte kan det våre lurt å ta mange bilder for å skape det ene bildet du er ute etter. Proffe fotografer kan bruke flere filmer for å skape det ene bildet han er ute etter. Og etter at bildene er fremkalt kan han finne på å gå tilbake for å ta flere nye bilder, og på den måten "reparere" gamle feil (mange av feilene ser du ikke før bildene er fremkalt, og du har studert bildene nærmere). Hvorfor ikke leke litt proff fotograf du også?

Hestemarked.no minner også om at du kan legge ut dine bilder gratis på nett her på vår VIP, slik at du kan dele dine bilder med omverdenen. Vi ønsker deg lykke til med jakten på gode hestebilder!

PS: Artikkelen er basert på erfaringer gjort av en ren amatørfotograf. Det er derfor godt mulig at artikkelens tips motsier den proffesionelle fotografs 10 bud. Vi tror og håper at disse 10 bud likevel vil være til stor hjelp for ivrige hestefotografer som også ønsker å ta bilder på amatørnivå.




[Vilkår] [Mix/Forum-regler] [FAQ] [Annonsere] [Om oss]
2002-2025 © Hestemarked.no - Norges største hesteside!
Du kan enkelt Slette din bruker/vip eller Kontakte Kundeservice.
Start/Stopp nyheter+info pr epost og sms på din medlemsside.
Send "HEST SLETTBRUKER" til 1963 (0,-) for å melde seg ut av alle
tjenester (Medlemskap, VIPside, SMS mm.) på Hestemarked.no.
Send "STOPP" til 1963 (0,-) for å stoppe alle tjenester fra 1963.
Vi forbeholder oss for trykkfeil og feil i informasjon/spesifikasjoner.