Medlemssider
Brukernavn:   Passord:   Autologin     Bli medlem | Glemt passord? | Vilkår

 

Hestemarked.no Hundemarked.no Kjøp og salg VIP-hjemmesider MIX-debatt
 Hestemarked.no
  · Kjøp og salg
  · Siste 100
  · Søk
  · Ny rubrikkannonse
  · Hesteauksjoner
  · VIP-hjemmesider
  · MIX-debatt
  · TelefonGuide
  · HM informerer..
 Nyhetssiden
  · Artikler
  · Produkttester
  · Arkiv
 Bransjer
  · Avl
  · Hestefor
  · Forsikringer
  · Ferie & Reiser
  · Helse & Hest
  · Hovslager
  · Rideleir
  · Fjellridning
  · Utleie
  · Haller og hestehus
  · Trening & Kurs
  · Hesteutstyr
  · Foreninger
  · Transport
  · Utdanning
 Reklamere her?
  Les mer her!




Del 4: Hvilket hodelag bør du velge?
Av M. Farup (maja@hestemarked.no)


Det finnes en mengde ulike hodelag på markedet i dag. Hvilket hodelag bør du velge, og hvorfor?

Hestemarked.no vil i ukene fremover presentere et nytt delkapittel i vår nye artikkelserie: "Hvilket hodelag bør du velge?". Denne artikkelen er del 4 i serien, og tidligere utgivelser finner du i menyen til høyre.


Hvilket hodelag bør du velge?


Bitt og bisling

Trinsebitt
Trinsebitt Det vanligste bittet et trinsebittet. Det klassiske trinsebittet er av massivt metall, og bittringene er løse. Bittet er også delt på midten, og består av et munnstykke med to deler.

Alternativet til det klassiske trinsebittet er trinsebitt hvor bittringene henger fast i munnstykkene (gjerne i form av D-bittringer), munnstykkene er hule slik at bittet er endel lettere og/eller at munnstykket er delt i tre deler, slik at vi har et tredelt bitt. Bittenes munnstykker finnes også i ulik tykkelse.

Alternative bitt
Det finnes en rekke alternativ til trinsebittet. Denne artikkelserien er i utgangspunktet kun en introduksjon når det gjelder hodelag generelt, og temaet bitt og bisling utdypes derfor ikke i detalj (om det ønskes mer utdypende informasjon anbefales en bok innen bitt og bisling). Hva slags bitt du velger kommer i stor grad ann på hesten du rir, og hvilken gren du rir. I dressurkonkurranser er det for eksempel strenge krav til bruk av bitt, og i de laveste klassene er kun trinsebitt tillatt. I andre grener er det større valgfrihet når det gjelder bitt, men i stor grad er trinsebittet det som er å foretrekke.

Pessoabitt Et populært bitt innen sprang og feltritt er pessoabittet. Pessoabittet har munnstykker som trinsebittet, men har i tillegg ekstra ringer på bittringene som gjør bittet sterkere. Bittet benyttes ved at man flytter tøylen på en nedre ring, benytter to tøyler eller delta. Det er viktig å være klar over pessoabittets virkning når man velger å bruke dette bittet. Ringene gir bittet en vektstangeffekt, som gjør at et vanlig tøyletak gir mer press i hestens munn enn ved bruk av et vanlig trinsebitt. I tillegg påføres hesten et ekstra trykk over nakken, som ikke trinsebittet har. Bittet kan være til stor fordel for heite hester som ellers kan bli litt sterke.

Kandar Innen høye klasser i dressur har du kanskje sett bruk av doble bitt, såkalt kandar. En kandar består av et vanlig hodelag hvor nesereima er av typen engelsk nesereim, og det i tillegg finnes et ekstra sett sidestykker med tilhørende nakkereim for å få festet begge bittene. Bittene som benyttes på en kandar er et stangbitt med vektstenger og et bitt som minner mye om trinsebittet, et bridonbitt. Stangbittet varierer i typer med faste eller løse vekstenger, lange eller korte vektstenger, tykkelse, og et innbuet område midt på bittet med et innbuet område (såkalt tungefrihet). Bridonbittet skiller seg fra et vanlig trinsebitt ved at bittringene er mindre, og munnstykkene tynnere. Fordelen med å ri med to bitt på denne måten er at en kan veksle mellom å ri på de ulike bittene ved behov. Bridonbittet virker bremsende, og benyttes ved stilling, mens stangbittet benyttes for å ri en rak hest og ellers få hesten til å slappe av. Å ri på kandar er svært krevende, og må kun forekomme ved organisert ridning av svært dyktige ryttere. Selv om kandar benyttes i konkurransesammenheng i høye klasser i dressur, benyttes dette bittet sjelden i treningssammenheng.

Bittstørrelser
Størrelse på bitt måles i cm (i utlandet benyttes også tommer). Det er lengden på innsiden av bittringene, når bittet ligger rakt som angir bittets lengde, og dermed størrelse. Dette er altså den delen av bittet som vil ligge i hestens munn nå hesten har bittet på.

Generell advarsel
I utgangspunktet bør enhver hest kunne ris på et klassisk trinsebitt. Det finnes likevel unntak for hester med spesiell tannstilling eller liten munn som for eksempel gjør det mer egnet å ri på et tynt trinsebitt eller et tredelt bitt.

Dessverre er ikke alle hester lært opp etter "læreboka", og spesielt innen grener som for eksempel sprang og feltritt hvor hesten gjerne kan blir litt ekstra sterk kan det være fornuftig og også nødvendig med hensyn av sikkerhetsmessige grunner å benytte et annet bitt. Vær likevel varsom når det gjelder bittbytte, og undersøk om det finnes alternative årsaker til at hesten er slik den er. Få råd og hjelp av en hestekyndig person. Feilbruk av bitt gjør ofte vondt verre. I mange tilfeller vil det også holde å ri hesten med et sterkere bitt i kortere perioder, for så å benytte et mildere bitt. En kan også benytte ulike bitt for eksempel ved vanlig bakkearbeidstrening enn hva man benytter under sprangtrening.

I bunn og grunn er det hånden som holder bittet som avgjør bittets styrke.



[Vilkår] [Mix/Forum-regler] [FAQ] [Annonsere] [Om oss]
2002-2025 © Hestemarked.no - Norges største hesteside!
Du kan enkelt Slette din bruker/vip eller Kontakte Kundeservice.
Start/Stopp nyheter+info pr epost og sms på din medlemsside.
Send "HEST SLETTBRUKER" til 1963 (0,-) for å melde seg ut av alle
tjenester (Medlemskap, VIPside, SMS mm.) på Hestemarked.no.
Send "STOPP" til 1963 (0,-) for å stoppe alle tjenester fra 1963.
Vi forbeholder oss for trykkfeil og feil i informasjon/spesifikasjoner.